Lähtölaukaus


Helpotusta palvelun nimeämiseen  

Helpotusta palvelun nimeämiseen

Antti Akonniemi

Palvelu tarvitsee hyvän nimen. Joskus nimenantaminen on helppoa ja se syntyy melkein automaattisesti, mutta välillä se ei onnistu sitten millään.

Jason Calanis (mm. Mahalon perustaja ja enkelisijoittaja useiden startuppien takana) julkaisi juuri kattavan läpikäynnin verkkopalvelun nimeäsprosessista uutiskirjeessään. Tässä lyhennelmä tuosta artikkelista.

Uskomattoman hyvien nimien yleisimpiä ominaisuuksia

 • Vähemmän kuin kahdeksan merkkiä
 • Helppo tavata
 • Tarkoittaa jotakin (esim. diapers.com) tai mielikuvia herättävä (esim. Yahoo.com ja Google)
 • Helppo muistaa jo yhden näkemisen jälkeen (esim. Go.com, CNN.com, Amazon.com)

Hyvän nimen ominaisuuksia

 • Pidempi kuin kahdeksan merkkiä
 • Vaatii tarkentavan kysymyksen kun sanot nimen puhelimessa "oh, ingadget.com… it didn’t come up… oh, it’s Engadget.com with an ‘e’
 • Lause tai sanonta (esim. ThisWeekIn.com, GetGlue.com)
 • Hipster-kirjoitusvirhe (esim. Flickr.com, del.icio.us, tumblr.com, Bit.ly)
 • Muistaminen vaatii kaksi tai kolme altistumista

Huonojen nimien ominaisuuksia

 • Pitkä
 • Tarvitsee useamman kuin yhden tarkennuksen puhelimessa (esim. “it’s bestphones4u.com, with no spaces, no dashes, the number four and the letter u.”)
 • Mahdoton muistaa
 • Niin hankala, että jopa Googlella on vaikeuksia löytää palvelu

Uskomattoman hyvät nimet vaativat työtä, aikaa ja rahaa. Hinnat $10k – $100k tai jopa yli miljoona dollaria.

Hyvät nimet vaativat viikkojen työn ja hinnaksi muodostunee tonneja.

OK-laatuisia nimiä saa kympillä.

Ei tulisi ikinä tyytyä OK-laatuiseen tai huonoon nimeen, jos olet oikeasti rakentamassa palvelua.

Kuinka löytää hyvä nimi?

Brainstormaa

Raahaa tiimisi samaan tilaan parin sanakirjan kanssa ja käytä palveluita kuten Onelook (tsek. reverse dictionary) ideointiin. Muutamat domainien myyjät tarjoavat myös avainsanahakuja sekä kategorioita (esim. Sedo)

Testaa

Kun sinulla on mahdollinen nimi, kokeile sitä perheeseesi ja ystäviisi. Heiltä saat suoraa palautetta. Tarkkaile eritoten, osaavatko he kirjoittaa sen oikein sanomasi perusteella.

Varmista, ettei nimi tarkoita jotain typerää eri kielillä (Google on hyvä tähän tarkoitukseen – kirjoita sana Googleen ja tee kuvahaku).

Varmista, ettei kenelläkään ole tavaramerkkiä tai vakiintunutta bisnestä nimellä.

Etsi domainin omistaja ja osta domain

Suurin osa hyvistä domaineista on varattuna, mutta ei käytössä. Tällaisessa tilanteessa voit käyttää Sedon kaltaista välittäjää tai tehdä oston itse.

Jos et ole nainen, pyydä tuttua naista lähettämään omistajalle postia tai soittamaan heille: “Hello, my name is Susan and I noticed you’re not using the domain name Kokua.com. It’s a lovely name and I was wondering if you would be willing to part with it. I’d love to use it for my [ INSERT PROJECT HERE ]. If you’re interested please email me back!!! Fingers crossed!!!”

Suora sitaatti Jasonilta, jottei mene meidän piikkiin ;)

“Perhaps this sounds sexist, but in my experience most domain squatters are men. I don’t know why that is, but I’ve bought a lot of domain names and not once was it a female. Strange, I know.

Additionally, some of these domain squatters take bizarre pleasure in having something you want to own. They string you along for weeks and month, change terms at the last minute and disappear.

In my experience, men are less confrontational and competitive with women than with other men. This difference really comes out when it comes to negotiating a possession of value (like a domain name).

Now, don’t use that strategy if you’re trying to buy diapers.com that is owned by a serious domain broker. I’d use it for those dudes who are camping on domains that don’t have a ton of value (i.e. getdiapers.com)."

Jos omistaja ei suostu myymään, kiitä heitä ja odota muutama kuukausi ennen kuin kokeilet ottaa heihin yhteyttä uudelleen.

Feikkaa kunnes saat sen

Jos et saa juuri sitä osoitetta jonka haluat, voit feikata, kunnes sinulla on tarpeeksi rahaa ostaa tuo oikea osoite. Käytä samankaltaista osoitetta tai osoitetta pienellä lisällä (Kiskon esimerkkejä postauksen lopussa)

Myös muutkin kuin .com -päätteiset domainit VOIVAT olla hyviä

Nykyään myös muutkin kuin .com -päätteiset domainit voivat toimia, kuten .is, .ly tai .co. Älä kuitenkaan käytä .net tai .org osoitteita, koska aiemmat ovat “viileitä” ja .net sekä .org -osoitteet taas ovat mielestäni huonoja.

Muista kuitenkin käyttää hyviä domaineja BestMobilePhones.us vs. Phones.co

Yhteenveto

Hyvän domainin löytäminen vaatii paljon työtä. Brändäys on hankalaa. Hyvän domainin osto on hankalaa. Tämän takia sijoittajat, asiakkaat, partnerit, lehdistö ja mahdolliset työntekijät kiinnittävät siihen huomiota.

Kiskon lisäykset

Loistava palvelu domainien etsimiseen on StuckDomains. StuckDomainsistä löytyy domaineja, jotka ovat joskus olleet varattuna, mutta sittemmin vapautuneet. Halpoja, mutta hyviä domaineja.

.net -osoitteet ovat foneettisesti sopivia Suomeen, olettaen siis, että domain-osuus on suomea. Esimerkkinä oma palveluni Keho.net, joka kuulostaa paremmalta kuin Keho.fi tai Keho.com.

Keskustele Kommentit