Lähtölaukaus


Innovatiivinen yritys: Uintikauppa.fi  

Innovatiivinen yritys: Uintikauppa.fi

Antti Akonniemi

Mistä homma sai alkunsa

Yrittäjähenkisen Jyrin ystävä pyysi häntä kehittelemään itselleen tienauskeinon. Ystävä oli uimavalvoja, joten ensimmäisenä ajatuksena oli aloittaa yksityisten uimareitten valmennus. Uimahallit kuitenkin suosivat ratavuoroissaan seuroja eikä toiminta olisi ollut ratamaksujen jälkeen yksityisyrittäjälle kannattavaa.

Ajatukset kuitenkin pyörivät uinnin ympärillä, olihan Jyrillä itselläänkin uintitaustaa, ja idea jalostui lopulta uintitarvikekaupaksi. Arena haki tuolloin edustajaa tuotteilleen, myyjää uintikilpailuihin. Taitavana nettikaverina Jyri kehitteli verkkokaupan ja poikien yrittäjätaival sai alkaa.

Käytännön asiat verkkokaupassa piti alkuun oppia tekemällä, mutta vauhtiin päästiin nopeasti. Uintitarvikkeiden myynti ei ollut helpoin tapa aloittaa myyntiä verkossa, mutta osaaminen alalla nousi vahvasti, ja osaaminen oli helppoa siirtää tuleville ideoille.

Markkinoinnista

Uintitarvikkeiden kauppa kasvoi ja kasvaa yhä, muttei tarpeeksi nopeasti. Nettiosaamista on matkan varrella kertynyt ja markkinointia on tehostettu. Lehdissä mainostaminen on jätetty, vaikka esim. City-lehden lukijat olivat äänestäneet Uintikauppa.fi:n Kaupungin parhaaksi 2010. Lehdissä mainostamista kun ei koettu läheskään niin tehokkaaksi kuin Googlen hakutuloksissa hyvin sijoittuminen.

Sosiaalisesta mediasta on Jyrin mukaan turha odottaa nopeita tuloksia. SoMella kasvatetaan tietoisuutta ja tietoisuus on pitkällä aikavälillä rahaa. Mutta kuinka kauan menee siihen, että kilpailun avulla Facebook-sivun faniksi liittynyt asiakas tulee ja oikeasti ostaa jotain? SoMen tuomaa arvoa on todella vaikea mitata, varsinkin yrityksillä, joilla on verkkokaupan lisäksi fyysisiä myymälöitä. Jyri kehoittaa olemaan mukana SoMessa, mutta sen varaan ei kannata laskea mitään. “Sosiaalinen media on vain yksi muru muiden joukossa”, Jyri teroittaa.

Myös erilaisilla messuilla esilläolo lisää tunnettuutta, mutta on hyvin aikaavievä markkinointimuoto. Ennakkojärjestelyt ja varaston siirtäminen ja uudelleenjärjestely messujen jälkeen on melko iso projekti. Se mitä näkyy verkkokaupassa, on myös oikeasti yrityksen omalla varastolla. Tavaran kiertonopeus on pidetty aina kovana, mutta nykyään luottamus myyntiin on kasvanut sen verran, että varastoja uskaltaa jo täyttää. Fyysiset myymälät toki vaativat, että tavaraa on.

Kilpailijat

Jyri ei pidä isojen ketjujen tavaramassoja ja megavarastoja uhkana Uintikaupalle. Isot kaupat myyvät niin laajasti erilaisia harrastusvälineitä, ettei yksittäisen lajin tarjonta voi koskaan nousta ammattimaisen monipuoliseksi. Uiminen on kolmen suosituimman urheilulajin joukossa, eikä kukaan silti tiedä, paljonko uinnissa liikkuu rahaa. Kysyntä on kovaa ja markkinat miltei rajattomat.

Logistiikka

Varastonhallintaa uimakauppa ei halua ulkoistaa. “Logistiikka on täkeintä” Jyri alleviivaa. Uintikaupassa panostetaan itsetekemiseen, kaikki on oman talon tuotosta. Alati laajeneva ja uusiutuva verkkokauppa on omalla palvelimella ja kauppaa päivitetään käsityönä. Toimivilla alustoilla yhdistyvät tehokkaasti niin verkkokauppa, myymälät sekä varasto, ja oman tekemisen maku säilyy.

Verkkokauppa on toimiva ostospaikka, mutta parhaimmillaan se saa asiakkaan liikkeelle ja ostoksille myymälään. Tuotteen koskettaminen, kokeileminen ja sovittaminen tuo lisäarvoa ja lisää asiakastyytyväisyyttä. Joitakin asioita ei vain voi ostaa kokeilematta.

Ulkomaan uhat?

Ulkomailta ei ole Suomen nettimarkkinoille tunkua, sillä verkkokaupan palautusprosentit ovat suuria. Nettikaupan Suomesta ulkomaille laajentaminen on vaikeaa logistiikan ollessa nykyisessä tilassaan. Ulkomaille laajentuminen ei enää Uintikauppaa kiinnostakaan Jyrin käytyä kuulemassa kylmiä faktoja Posten Nordenin edustajalta. Suomi on verkkokaupan kehitysmaa, kun verrataan muihin maihin.

Siinä missä asiakas saa palvelua myymälässä, ei verkkoasiakastakaan jätetä oman onnensa nojaan. Esimerkiksi kesken jääneiden tilausten tekijöille soitetaan perään ja kysellään, vanhaan kunnon tapaan, ‘kuinka voisin olla avuksi?’. Ihminen kohtaa ihmisen verkossakin eikä kauppaa jää turhaan tekemättä.

Suurin ylpeydenaihe?

Kysyttäessä Jyrin suurinta ylpeyttä yrittäjän matkan varrelta, mainitsee hän rohkeuden. Rohkeuden perustaa yritys, lähteä nollasta täysin tuntemattomaan. Jyri kritisoi suomalaisten jyrkkää suhtautumista epäonnistumiseen. Jos on ensikertalainen ja epäonnistuu, on se hyvää kokemuspohjaa uutta yritystä varten, ei mikään maailmanloppu. Toisaalta on hyvä, etteivät ihan kaikki ilmoille tulleet ideat onnistu ensi yrittämällä…

Tulevaisuus?

Tahti on Uintikaupalla ollut kova ja uusia myymälöitä on suunnitteilla. “Pienestä on lähdetty liikenteeseen ja nyt vähitellen aletaan pärjätä” kommentoi Jyri naurahtaen, kun tiedustelemme, miten menestystarinoita luodaan. Uuteen on helpompi lähteä, kun kokemusta on kertynyt vyön alle.

“Jos jotain nettiä teet niin et voi koskaan tietää, mikä onnistuu ja mikä ei.” tiivistää Jyri. Yrittäjä tarvitsee uskallusta.

Keskustele Kommentit