Lähtölaukaus


Lainaa kaverilta  

Lainaa kaverilta

Lauri Jutila

Innovaatioiden ei aina tarvitse olla loistavia uusia tuotteita tai teknologian läpimurtoja. Joskus tutkimalla tarkoin omaa liiketoimintaa ja pitämällä silmät auki markkinassa voi löytää yllättäviä arvoa tuottavia innovaatioita, joiden toteutuksesta saat huomattavaa hyötyä.

PepsiCon entisen johtajan Andrall E. Pearsonin mukaan hyviä käyttökelpoisia ideoita tulee kaikkialta – kilpailijoilta, paikallisilta toimijoilta, eri kokoluokassa olevilta yrityksiltä, ulkomailta ja täysin eri liiketoiminnassa olevilta yrityksiltä. Hänen mukaansa ideat useisiin PepsiCon strategisesti tärkeisiin menestystarinoihin on lainattu muilta – usein pieniltä paikallisilta kilpailijoilta. Doritos-, Tostitos- ja Sabritos-tuotteisiin saatiin idea länsirannikon pieniltä snack-valmistajilta. Pizza Hutin idea pannupizzasta on lainattu chicagolaisilta pizzerioilta.

Yhteistä näille esimerkeille on, että PepsiCo tunnisti hyvän idean, kehitti sitä edelleen ja hoiti idean toteutuksen paremmin kuin kukaan muu. Joidenkin mielestä tämä on kopioimista, mutta todellisuudessa kyse on aivan muusta. PepsiCo selvitti, mikä konsepti toimii kuluttajien kanssa. Sen jälkeen se kehitti konseptista entistä paremman tai monipuolisemman ja sai siitä enemmän irti kuin kilpailijansa. Lopputuloksina oli noin kolmen miljardin arvoiset innovatiot, jotka tekivät yrityksen kasvusta entistä vauhdikkaampaa.

Tee sinäkin niin kuin isot. Tunnista hyvä idea, paranna sitä ja toteuta se paremmin kuin kukaan muu. Se voi poikia sitä paljon puhuttua ja toivottua kasvua.

Keskustele Kommentit